Interview met Remy Notten, commercieel directeur:
Maakt het uit dat u een familiebedrijf bent?
“Ja, we zijn daardoor heel wendbaar. We kunnen snel reageren en keuzes maken omdat de beslislijnen kort zijn. We hebben een drang om te willen verbeteren, op alle vlakken. In onze bedrijfscultuur staan (lever-) betrouwbaarheid naar de klanten en oplossingsgericht denken centraal. Zo verzorgen we een derde van de transporten met eigen vrachtwagens. Dat geeft fl exibiliteit en daardoor leverbetrouwbaarheid.”
Wat is het belang van recycling van plastic?
“Elke emmer die niet in de verbrandingsoven komt, scheelt 90% CO2-uitstoot. In het Akkoord van Parijs is bepaald dat in 2050 géén aardolie meer wordt ingezet als grondstof. Dat betekent op elk niveau een verandering. Dertig jaar is kort dag. We moeten snel acteren en bestaande structuren ombouwen.”
Welke rol ziet u voor Dijkstra Plastics?
“Kunststof is een prachtig materiaal, maar niet als afval. Afval moet de basis zijn voor nieuwe grondstoffen. Door zaken als de Plastic Soup in de oceanen is de emotie in korte tijd omgeslagen. We nemen als Dijkstra Plastics actief een rol hierin, omdat we onze verantwoordelijkheid zien voor het materiaal dat we in de markt zetten. Ons doel is om in 2025 35% van onze emmers te fabriceren uit gerecycled materiaal. In 2030 moet dit 100 % zijn. Die doelen hebben we samen met anderen in het Nederlandse en Europese Plastic Pact gemaakt.”
Klik hier om de pagina’s uit Trouw te openen.
BRC Packaging
De Britse brancheorganisatie British Retail Consortium (BRC) heeft in 1998 dit certificeringsprogramma in het leven geroepen. Dit programma richt zich op de voedselveiligheid en kwaliteit binnen een organisatie. Middels ruim 300 punten wordt er gecontroleerd in hoeverre een bedrijf in lijn is met de standaard die gesteld wordt. Door een rating te geven voldoet een bedrijf in meer of mindere mate aan de GSFI erkende standaard van de BRC.
Punten zoals traceerbaarheid, netheid, operationele beheersing, training en beheer van leveranciers komen hierin terug en vormen samen het fundament van de BRC. Door de naam die het BRC heeft opgebouwd, vormt dit sinds jaren een gefundeerde naam in de wereld van certificeringsprogramma’s en zijn wij trots om ons resultaat binnen dit programma te kunnen laten zien.
FSSC 22000
Vanuit de Stichting Certificatie Voedselveiligheid (SCV) is de FSSC 22000 Standaard in het leven geroepen. Als een voedingsgerichte variant van de ISO 22000 Standaardis dit certificeringsprogramma opgezet als een wereldwijde richtlijn in de voedselveiligheid en kwaliteit binnen diverse branches. Deze norm is gericht op de gehele productieketen en is daarmee bij uitstek geschikt voor een internationale harmonisatie, mede vanwege de erkenning door de GFSI. Naast connectie met ISO 22000 heeft de FSSC 22000 veel vergelijkingen met de HACCP criteria waardoor deze een goede variant is met het beste van beide werelden uit deze programma’s. Door het internationaal geaccepteerde karakter van de FSSC en de ketenbrede aanpak binnen dit certificeringsprogramma zien wij in deze norm een sterk voedselveiligheid managementsysteem.