De kunst van het verpakken

Laboratoria, horeca, bouwmarkten en vele andere afnemers zijn al bekend met onze verpakkingen. Van kleine tot grote verpakkingen worden bij ons geproduceerd in wit, transparant of in een gewenste kleur. Daarbij zijn gerecyclede grondstoffen steeds meer in trek voor de non-food toepassingen.
Naast het materiaal kunnen we een emmer voorzien van verschillende beugels! Ook zijn voor veel modellen verschillende soorten deksels beschikbaar.

Hoe werkt spuitgieten?

Al deze verschillende mogelijkheden zijn deels afhankelijk van de matrijzen die wij gemaakt hebben. Graag geven wij je een uitleg over het proces van het spuitgieten van kunststofproducten. Bij spuitgieten wordt in grote machines polypropyleen kunststofkorrels verwarmd in een buis. In deze buis draait een schroef de steeds warmer wordende kunststof richting de matrijs. Eenmaal vooraan de schroef is de kunststof gesmolten en gaat deze door een klein inspuitpunt de matrijs in. Deze matrijs bestaat uit twee delen met daarin een ruimte waarin het plastic gespoten wordt. Deze open ruimte is het eindproduct wat wordt geproduceerd. Met flinke kracht wordt snel de exacte hoeveelheid plastic in de matrijs gespoten en vervolgens snel weer afgekoeld in de machine.

De machine haalt vervolgens de twee delen van de matrijs weer uit elkaar waarna het product door een robotarm uit de machine wordt gehaald. Deze wordt gestapeld op een lopende band om vervolgens op een pallet gezet te worden.

Aanpassingen in het proces

Bij Dijkstra Plastics beschikken we over onze eigen matrijsmakerij en hebben we de nodige deskundigheid in huis voor het onderhoud en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van matrijzen.

Om aanpassingen te doen of zelfs een complete matrijs te maken zijn er flinke kosten gepaard maar denken we graag mee om te zien wat er mogelijk is. Naast aanpassingen in een matrijs zijn er ook kleinere aanpassingen in het proces mogelijk die kunnen helpen om een verpakking bij je te laten passen. In ons brede assortiment hebben we diverse verpakkingen beschikbaar. Om deze verpakkingen wat extra’s mee te geven kun je kiezen voor IML en/of een eigen kleur. Doordat in de schroef nog restanten zitten van het voorgaande product is ook een kleurwissel niet zomaar gedaan. Bij een wissel van gerecycled materiaal naar gewoon materiaal wordt zelfs de gehele machine leeggemaakt zodat we de voedselveiligheid kunnen waarborgen! Hierdoor zijn producten in kleur of gerecycled materiaal ook niet direct per pallet te leveren. Omwille van onze eigen efficiëntie en verspilling van kunststof tegen te gaan plannen we dit daarom zo goed mogelijk in. Omdat ook deze stappen helpen bij het reduceren van kunststofafval.

Kosten

De kosten van een verpakking zijn afhankelijk van diverse factoren. Omdat een matrijs meerdere open ruimtes kan hebben voor producten kunnen meerdere verpakkingen (of onderdelen) tegelijk gemaakt worden. Naast de fabricagekosten zijn er kosten voor de kunststof zelf. Deze worden in een globale index bijgehouden genaamd ICIS (Independant Commodity Intelligence Services). Deze index gebruiken wij als basis voor onze verkoopprijzen.

Voorbeelden

Links

Bekijk hier ons assortiment. Kom je er niet uit of zoek je iets speciaals? Neem gerust contact op met ons over de eindeloze mogelijkheden van spuitgieten!

Video


Nieuws 05-08-2021

In Mould Labelling (IML)

Dijkstra Plastics is een van de grootste producenten van verpakkingsemmers en samen met onze labelpartners kunnen we het overgrote deel van ons assortiment voorzien van In Mould Label printing.

Nieuws 29-07-2021

PCR: 100% Gerecycled kunststof

Dijkstra Plastics innoveert en investeert al vanaf het begin van de onderneming in duurzame producten en duurzame processen. Wij zijn ons zeer bewust van onze grote verantwoordelijkheid voor het in de markt brengen van kunststof verpakkingsproducten.

Nieuws 22-07-2021

Uitleg spuitgietproces

Met een assortiment van 0,3 tot 61 liter verpakkingen bieden wij een breed scala aan verpakkingen in diverse vormen zoals rond, rechthoekig en vierkant. Naast deze standaardoplossingen bieden wij ook oplossingen op maat.

Whitepaper 23-06-2021

Whitepaper: Traceerbaarheid

Naast dat traceerbaarheid in de voedingsindustrie verplicht is, is het ook in andere productieketens van belang om te volgen waar grondstoffen vandaan komen. Dit geldt zeker ook voor onze verpakkingsemmers.

27-05-2021

Duurzame Alfix-verpakkingen

Sinds het jaar 2000 is Alfix, producent van onder andere tegellijmen, proactief bezig om zijn impact op het milieu voor zowel productie als hun producten te minimaliseren. Maar ook de verpakkingen waarin de producten verpakt worden moeten volgens het bedrijf in Kolding duurzaam zijn.

08-04-2021

Nieuwe werkkracht: Zuinigere spuitgietmachine

Vorige week hebben wij onze nieuwe BMB-spuitgietmachine mogen verwelkomen in ons machinepark. Na het assembleren en voorbereiden in Italië wordt alles nu gereed gemaakt ter versterking en het moderniseren van ons huidige machinepark in Haaksbergen.

Nieuws 19-03-2021

Wederom BRC AA Status toegekend

Tijdens de recente audit is conform de BRC Packaging standaard geauditeerd en is de hoogst haalbare AA-status voor beide locaties wederom toegekend. Vol trots delen we ook graag dit nieuws en kunnen niet wachten tot de omstandigheden weer toestaan bezoekers te ontvangen in onze prachtige fabrieken.

Events 03-03-2021

Dag 5: De toekomst van verpakken

We weten allemaal dat drastische maatregelen nodig zijn door de klimaatproblemen in de wereld. Over 30 jaar gebruiken we geen ruwe olie meer als basis voor plastic verpakking. Remy gaan ons meer vertellen over de toekomst van de verpakkingsindustrie.

Events 02-03-2021

Dag 4: Eindeloze mogelijkheden met In-Mould Labelling

Vandaag vertelt Joram ons meer over In-Mould Labelling (IML). Waar staat IML voor, hoe wordt het gemaakt en wat zijn de oplossingen binnen IML?

Meer nieuws